Geliştirilen yeni tekniklerle prostat kanserinde daha konforlu sonuçlar almak mümkün. Prostat kanseri teşhis ve tedavileriyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Volkan Tuğcu ileri evrede prostat kanseri olan hastalara umut olan kendisinin tıp literatürüne kazandırdığı Perineal Prostatektomi’yi anlattı.
Perineal Prostatektomi Ameliyatı
Prostat kanserinde yeni bir teknik olan robotik perineal prostatektomi ameliyatı ile tedavi sağlanabiliyor. Robotik Perineal prostatektomi hakkındaki bilgileri, ameliyatı ilk geliştiren ve uygulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu’dan aldık.
Ameliyatta karın bölgesinden kesi uygulanmıyor!
Prostat kanserinin tedavisinde rutinde kullanılan robotik cerrahi tekniğini geliştirerek robotik perineal prostatektomi ameliyatını tanımlayan Tuğcu, aynı zamanda literatüre de bu tekniği kazandırmış.
Cerrahi işlem sırasında yapılacak olan kesi, yumurtalık ve makat arasından açılarak gerçekleştirilir. Karın bölgesinden herhangi bir kesi yapılmayacağı için hastaların iz kalma endişesi yaşamasına gerek yok. Sadece testis torbalarının olduğu bölgede küçük bir iz kalabilir. Ancak bu iz de dışarıdan kesinlikle gözükmez.
Diğer yöntemlere göre komplikasyonlar daha az
Robotik perineal prostatektomi ameliyatı özellikle böbrek nakli olmuş, batın bölgesinden cerrahi girişim geçirmiş, başka sebeplerden dolayı karın bölgesine radyoterapi almış ve obez hastalarda diğer yöntemlere göre daha güvenilir bir cerrahi prosedürdür. Karın bölgesi açılmadığından karın ağrıları, gaz çıkartamama, kanama, barsak komplikasyonları ve verilen karbondioksit gazının yan etkileri görülmez. Açık cerrahiye ve klasik robotik cerrahi yöntemlere göre sinirlerin korunması daha iyi sağlanır. Bu nedenle ameliyat sonrası hastalarda erken dönmede idrar kontrolü ve ereksiyon sağlanabilir.
Bu teknikle lenf nodları perineal yolla çıkarılabilir!
Açık perineal prostatektomi yönteminde orta lobu olan hacmen büyük prostatlarda ve lenf nodunun alınması gereken durumlarda ameliyat yapılamıyordu. Ama robotik yolla yapılan perineal prostatektomi ameliyatında aynı yerden bu sorunlar olmuyor ve lenf nodları da çıkarılabiliyor. Böylelikle ileri evre prostat kanserli hastalara da bu yöntem bir umut oluyor. Ayrıca ameliyat sonrası perineal ameliyatlarından kısa bir süre sonra hasta günlük yaşamına rahatlıkla dönüş yapabiliyor, yürüyebiliyor, eğlenebiliyor ve iş hayatına devam edebiliyor.
Ameliyat sonrası:
Karın ağrısı olmaz
Barsak tıkanıklığı görülmez
Kanama olmaz
Uzun hastane yatışları gerekmez
İdrar kaçırma ve ereksiyon kaybı minimaldir.