Sistoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sistoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sistoskopi nedir?

Üretra adı verilen dış idrar kanalının ve idrar kesesinin (mesane) içinin ucunda ışık ve kamera olan özel bir alet ile incelenmesi işlemine sistoskopi adı verilir.  Sistoskopi ürolojide çok sık kullanılan bir işlemdir.

Sistoskopi hangi durumlarda yapılır?

İdrar yaparken gözle görülen bir kanamanın olması ya da idrar tahlilinde idrarda kan olması durumunda,  bu kanamanın nedenini araştırmak için sistoskopi yapılır.

Mesane kanseri nedeniyle ameliyat olmuş olan hastalara, belli aralarla sistoskopi işlemi yapılarak hastalığın tekrarlayıp tekrarlamadığı araştırılır.

Sık idrar yolu enfeksiyonu olan kişilere sistoskopi yapılarak altta yatan bir neden olup olmadığına bakılır.

Ayrıca sistoskopi işlemi TUR-prostat ameliyatı (iyi huylu prostat büyümesinde dış idrar kanalından girilerek prostatın traşlanması), dış idrar kanalındaki darlığı açma işlemi, kapalı yöntemle mesane taşının kırılması, üst idrar kanalına ve böbreğe geçici katater takılması işlemleri sırasında da kullanılır.

Sistoskopi hangi durumlarda yapılmaz?

Kişide tedavi edilmemiş bir idrar yolu enfeksiyonu varsa, ileri derecede prostat büyümesi ve buna bağlı tıkanıklık varsa, genel durum bozukluğunda, kan pıhtılaşma bozukluğu ve idrar kesesi hacmi çok küçük olanlarda sistoskopi yapılmamalıdır.

Sistoskopi nasıl yapılır?

Sistoskopi genel ya da bölgesel anestezi ile yapılır. Kadın hastalarda daha çok bölgesel anestezi ile yapılır. Bu işlem erkeklerde dış idrar kanalına jel şeklinde uyuşturucu bir ilaç verilerek yapılır, ancak zorunlu olmadıkça hastanın konforu açısından erkeklerde genel anestezi tercih edilmelidir.