Erkekler Prostat Muayenesi İçin Üroloji Doktoruna Ne Zaman Gitmeye Başlamalı?

Erkekler Prostat Muayenesi İçin Üroloji Doktoruna Ne Zaman Gitmeye Başlamalı?

Prostat kanseri, tüm dünya genelinde erkeklerde en sık görülen kanserler içinde yer alır. Ülkemizde de yaklaşık olarak her 12 erkekten birisi prostat kanserine yakalanmaktadır.

Prostat kanseri tanısı konulduğu zaman, hastalık % 80 oranında organa sınırlı bir haldedir, yani kanser henüz daha prostat dışına çıkmamıştır. Organa sınırlı hastalıkta 5 yıllık yaşam şansı % 100 iken, hastalık diğer organlara yayılmış ise (metastatik hastalık) bu oran yüzde %30’lara düşmektedir.

Dolayısıyla, prostat kanserinin başka organlara yayılmadan erken dönemde tanısının konması, prostat kanserine bağlı ölüm oranını ciddi düzeyde düşürmektedir. Bu yüzden, özellikle ailesinde prostat kanserine yakalanmış olan kişi ya da kişilerin bulunduğu 40 yaş üstü erkekler, her yıl üroloğa muayene olmalı ve kanda PSA testi yaptırmalıdır.  Ailesinde prostat kanseri hastası bulunmayan kişiler ise kontrollere 50 yaşında başlamalıdır.

Prostat muayenesini üroloji uzmanı yapar. Muayene makattan parmak ile yapılır. Buna tıp dilinde rektal tuşe denir. Rektal tuşe çok önemli bir muayenedir. Çünkü kan PSA testi normal bile olsa, o kişide hala prostat kanseri olma ihtimali vardır. Bu yüzden PSA testi normal ancak prostat muayenesi şüpheli olan kişilerde prostat biyopsisi yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler